3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Öncelikle ilimizde bulunan Zihinsel-Bedensel-İşitsel-Görsel ve değişik gruplardaki bütün ENGELLİ Kardeşlerimin hepsine farkındalıklarını hissedip toplum ve kendileriyle barışık mutlu, huzurlu ve engelsiz günler temenni ediyorum.
Fırsat Eşitliği ilkesi çevresinde toplumsal yaşamın imkanlarından engellilerinde diğer bireylerle eşit koşullarda yararlanmalarının sağlanması gerekmektedir. Tam katılım sağlanması için gerekli olan ilk ve en önemli koşul tabii ki ULAŞILABİLİRLİKTİR… Bilgi ve Hizmet sunumunun tüm bireyler için her an ulaşılabilir olmasını öngören kavram sosyal yaşamın tüm alanlarının yanı sıra sportif etkinliklerde de temel kriter olarak ele alınmalıdır. BM’nin ‘’Herkes için tek toplum’’ ortak görüşünden hareketle sportif etkinlikleride toplumun bireyleri için ulaşılabilir olması anlayışı giderek yaygınlaşmaktadır. Konuya ilişkin olarak farkındalık ve duyarlılık oluşturması açısından engelli bireylerin toplumsal yaşam alanlarına tam katılımı sağlamak amacıyla yaşamın tüm alanlarına yayılması gerekmektedir.
Bizim bu günkü konumuz DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ olması hasebiyle engelli bireyler içinde geçerli olan günümüz dünyasında gelişmiş toplumlarca uygulanan en önemli eğitim araçlarından biri olan BEDENSEL EĞİTİM ve SPOR FAALİYETLERİNİN amacı ; İnsanların fiziki, sosyal, kültürel ve zihinsel geliştirmelerine katkıda bulunarak toplumsal yapının sürekliliğini sağlamaya yönelik entegrasyon ve uyum süreçlerine katkıda bulunmaktadır. Sportif etkinlikler kendisine ve dolayısıyla diğerlerine müsabakanın hakemlerine, seyirci ve kamuoyuna saygıya dayanan Bir Dünya Görüşüdür. Bu görüş yarışmacılar, antrenörler, hakemler, seyirciler, yöneticiler ve basın organlarının tamamını ilgilendiren ayrıca insanın tüm yaşamına aktarabileceği çok önemli sosyal ve eğitsel bir deneyimdir.
Engelli arkadaşlarımızın derecelerine göre toplumun birçok alanında faydalı olduğuna inanıyorum. Tüm engelli kardeşlerimin hem rehabilite hemde toplumsal yaşamın baskısından ruhsal ve bedensel olarak kurtulmak yaşam koşullarına fiziksel açıdan uyum sağlamaları açısından bir etkinlik olan SPOR yapmalarını temenni ediyorum.Spor aynı zamanda her insan için fiziksel, psikolojik, mental ve sosyal uyum aracı olarak da değerlendirilebilir.
Engelli bireyler için birçok etkinlik önem taşır. Ben burada bedensel engelliler spor il temsilcisi olarak sportif etkinliklerin önemine biraz değinmek istiyorum. Engelli ve spor konuları, sosyolojinin temel ilgi alanlarından olan entegrasyon ve sosyalizasyon kavramıyla beraber ele aldığında bazı toplumsal problemler olarak şunlar ortaya çıkmaktadır.
–Engelli bireyler ile ailelerin sportif etkinlerin önemi konusunda yeterli bilgi bilinç düzeyinde olmamaları bu nedenler engellilerin sportif etkinliklere tam katılımında sorunlar yaşanması.
–Spor tesislerinin engelliler için ulaşılabilir olmaması.
-Farklı eğitim aşamalarında engelliler için uygun spor programların yer almaması nedeniyle engelli bireylerin spor etkinlerine katılma yaşının oldukça yüksek olması.
Sporun engelli bireylerin toplumun aktif ve bağımsız birer üyesi olmasındaki en önemli ve özel yeri engellilere yönelik sportif etkinlikler düzenlemesini sağlamıştır.’’Engelli kişi’’ kavramı fiziksel ve sportif aktivitelere ilişki özel eğitim almadan,özel cihazlar kullanmadan ve bazı etkinliklerde düzenlemeler yapılmadığı taktirde sportif organizasyonlara katılması imkansız olan bireyleri içermektedir.
Engelli bireylerin sportif etkinlikleri katılım toplumun dikkatini engelli bireylere çekerek,olumsuz tutum ve davranışların değişmesinde önemli rol oynayacaktır.
Sportif etkinlikler yoluyla Engelliler toplum içerisinde işbirliği, paylaşım, özgüven ve kişiler arası ilişkilerin kurallarını öğrenirler.
Bu tür etkinlikler engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltir ve kendilerini gerçekleştirecekleri sosyal bir ortam yaratır.Tüm bu özellikleri kapsamına alan bir etkinlik olarak bir engelli birey olarak sporu engellilere yaşam boyu öneriyorum.
Engelli bireyler için sportif etkinliklerin birçok önemi vardı.
-Kendi kararlarını verme yeteneği geliştirerek, bağımsızlık duygusunun artmasını sağlar.
-Engelli bireyin sahip olduğu sosyal çevreyi genişletir ve iletişim becerilerinin artmasını sağlar.
-Engelli bireyin mobiletisini arttırarak seyahat etme ve yeni kültürler tanıma olasılığı sağlar.
-Sahip olduğu engel nedeni ile yaşadığı psikolojik gerginlikle ve bunun sonucu olan sosyal sorunları aşmasında engeller,hayata bağlanmasına yardımcı olarak yaşama sevinci kazandırır ve engelliyle birlikte hayatı olduğu gibi kabul edebileceğini gösterir. Sportif etkinliklerin doğal bir sonucu olarak rahatlama, iyi vakit geçirme ve eğlenme fırsatı verir.
-Sporun mental ve fiziksel kapasitesi de sağladığı gelişme ile motor becerisi, denge, el-göz koordinasyonunda sağladığı iyileşme,engellinin eğitiminde ve mesleki rehabilitasyonunda olumlu etkiler yapar.
–Engelli bireyin bir sporcu olarak sergilediği performans kişilik gelişimine yardım ederken toplum tarafından engelli olmanın ötesinde bir sporcu olarak kabul görmesini sağlar.
–Engelli bireylerin olumsuz toplumsal tutum ve davranışlar ile kendi iç gerilimlerinden kaynaklanan negatif ve yıpratıcı duyguların kontrol altına alınmasına ve bireyin duygusal geriliminden kurtulmasına yardımcı olur.
–Engelli bireyin sportif etkinliklerde sergilediği performans ve kazandığı başarılardan dolayı engeliyle birlikte yaşamını sürdürebileceğine ve başarılı olabileceği pek çok alan olduğuna ilişkin inancı artar.Bunun yani sıra başarısızlık ve yenilgiyi kabullenme sürecini doğal karşılama becerisini edinir.
Engelli engelsiz herkesi spora davet ediyorum…Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur….
MAHMUT BOZKURT
TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU
KIRIKKALE İL TEMSİLCİSİ
3 aralık engelliler günü büyük bir duyarlılıkla her zaman gündeme getirilmelidir